Bookmark and Share

Še prejema ponudbe

MEDJEVAS 21-letni Samo Tomasetig iz Medjevasi je pred nedavnim v Veroni zmagal nagrado Storie di alternanza e competenze v kategoriji višjih strokovno-tehniških zavodov, in sicer s svojo diplomsko nalogo o montaži stroja za polnjenje epruvet. V njej je opisal izkušnjo prakse, s katero je zaključil dvoletni program za pridobitev naziva tehnika za biomedicinsko aparaturo na zavodu Alessandro Volta na območju tržaškega sinhrotrona Elettra.

Čezmejna praksa v Sežani

Izobrazbo je Tomasetig zaključil julija lani. Italijanski višji strokovno-tehniški zavodi predvidevajo skupnih 2000 ur izobraževanja, dobra tretjina teh pa mora biti študijska praksa. To je Samo Tomasetig opravil pri sežanskem podjetju Engmotion d.o.o, ki se ukvarja z avtomatizacijo bolnišničnih postopkov. Tam so mu po šestmesečni praksi tudi ponudili dolgoročno zaposlitev.

V tem Samo sicer ni izjema. Vsi njegovi študijski kolegi so po zaključku dveletne študijske poti dokaj hitro dobili dobre zaposlitve in Tomasetig ne ve za kolego, ki bi službo še iskal. Dejal je tudi, da prejema še vedno mnogo delovnih ponudb. Delo v Sežani pa mu ugaja in ponudbe stalno zavrača.

Izkušnjo višjega strokovnotehniškega zavoda pri Bazovici opisuje kot zelo pozitivno. Program je vzbudil njegovo zanimanje med dnevom odprtih vrat na koncu višješolske poti. Višji strokovnotehniški zavodi so namreč namenjeni mladim, ki so maturirali in hočejo pridobiti bolj specializirane spretnosti v določenih sektorjih. Tomasetig se je za vpis na zavod Alessandro Volta odločil po maturi na zavodu Jožef Štefan.

Zmaga je bila presenečenje

Dvoletno izobraževanje je Tomasetig opisal kot zanimivo opcijo za mlade, ki jih univerzitetni študij ne pretirano mika. Izpostavil je predvsem praktično plat študija. Program namreč mlade neposredno pripravi na delo. V dveh letih pridobijo zelo zaželene spretnosti, ki odpirajo številna vrata. Diploma dvoletne strokovno-tehniške izobrazbe je namreč veljavna in priznana po celotni Evropski uniji.

Kar se tiče zmage na natečaju, je bila ta za Tomasetiga veliko presenečenje. Zavod Alessandro Volta je prijavil njegovo zaključno nalogo o stroju Pentaflush. Tega sežansko podjetje Engmotion prilagodi potrebam kupcev, stroj pa lahko polni, zamaši, etiketira in testira injekcijske brizge. Tehniki sežanskega podjetja so stroj, na katerem je slonela Tomasetigova naloga, projektirali za potrebe kupca iz abruškega Terama. Enaindvajsetletnik je bil odgovoren za montažo in pripravo aparature. Ta sistem sežanskega podjetja je prvenstveno namenjen laboratorijem in ne bolnicam, je še dejal Tomasetig.

Bookmark and Share